15/11-2015

Edith Dulniak har gennem mange år leveret bagværk, æbler til æblekage og håndarbejde til Den Danske Kirke i London. Kirkens præst, Else Hviid, fortæller her hendes historie.


Tekst og foto | Else Hviid

Edith Dulniak har gennem mange år leveret bagværk, æbler til æblekage og håndarbejde til kirken i et omfang, det vil blive svært at overgå. Her er hendes historie. 

Da Edith Dulniak efter krigen besluttede, at hun ikke ville leve hele sit liv og dø i fødebyen  Vordingborg, satte hun resolut en annonce i The Times. »Ung pige søger plads«, stod der. 

Den 21-årige unge dansker fik 80 breve og takkede ja til en plads i Kensington. Et par år senere var hun med en veninde til dans i en polsk klub.  

»Det sted var mere som i Danmark, med små borde og dansegulv,« fortæller Edith. 

Her mødte hun Jan Dulniak, flygtning fra Østpolen. 

Edith var glad for sin tilværelse i London og gik ikke i giftetanker, men det gjorde Jan, da han først havde set hende. I 1950 lod hun sig overtale.  

Hvis man tror, at briternes skepsis over for østarbejdere er et nyt fænomen, tager man fejl. 

»Når forretningsdrivende satte en seddel i vinduet og søgte medarbejdere, stod der ofte ’No blacks, no Poles’,« fortæller Edith. 


En periode som statsløs

I efterkrigstiden var det også sådan, at giftede man sig med en polak og fik polsk efternavn, blev passet inddraget. Edith oplevede derfor i en kort periode at være statsløs. 

Det var sjældent, Edith og Jan kom hjem til deres respektive fædrelande, for rejsen var både dyr og besværlig. 

De fik børn og blev mere og mere vendt mod det britiske samfund. Alligevel oplevede Edith, at det danske hang ved.  

»Jeg husker, at jeg engang mødte et par danske piger og tænkte: De hvordan, man tænker og har det i Danmark,« fortæller hun. 

»Vi havde noget tilfælles, fordi vi var danske, ikke fordi vi havde hjemve.«

Det fællesskab fik Edith lejlighed til at dyrke, da hun som knap 60-årig holdt op med arbejde som supervisor i Littlewoods og fik mere tid til at komme i Den Danske Kirke. Det er snart 30 år siden, men Edith, som i dag er enke, kommer stadig næsten hver søndag og forsømmer heller ikke hyggeklubben, som mødes en gang om måneden for at strikke og hækle. Håndarbejdet produceres dagligt i hjemmet i Harrow.  

 

 


Del dette:

 

 
ManyVidsHD - Hottest vids from your favorite content creatorsErotic Porn; Passionate, Sensual Sex Videos | EroticaX